2011 / 8m x 6m x 14 m / kiillotettu ruostumaton teräs, Suomen uhanalaiset kasvit, valo / Musiikkitalo, Helsinki
Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen (1969) Gaia-veistos (2011) on saanut nimensä muinaiskreikkalaisen maan jumalattaren mukaan. 14 metriä pitkä, 10 metriä korkea ja 2200 kiloa painava kiillotettua ruostumatonta terästä oleva veistos näkyy sekä Helsingin musiikkitalon sisällä että myös ulos Mannerheimintielle. Muodoltaan orgaaninen teos näyttäytyy milloin saksofonina, torvena, maisemana tai kiertyvänä muotona. Veistoksen yhteys luontoon syntyy vapaasti virtaavan muodon ohella siitä, että siinä esiintyy 28 Suomen 150 tällä hetkellä uhanalaisesta kasvista.
Taiteilija on itse kuvannut veistoksensa kaksijakoisia lähtökohtia linkittämällä Gaian sekä todelliseen luontokokemukseen että abstraktiin ideaan. Teos liittyy kokemukseen tunturin laelta maisemaa katsoessa, josta avautuu 360 asteen näkymä. Käsitteellisemmällä tasolla veistos tutkii laajenevan muodon ideaa, jonka tunnemme vaikkapa mandaloista tai tippuvan vesipisaran laajentumisesta.
Gaia on kiehtova julkinen teos, koska sen orgaaninen muoto korostuu pelkistetyn arkkitehtuurin rinnalla. Teos muuttuu katsomissuunnan perusteella aina uudenlaisen näköiseksi, mikä korostuu entisestään vaihtelevaksi suunnitellun valaistuksen ansiosta. Musiikkitalon aulassa Gaia on kattoon kiinnittynyt monumentaaliveistos, joka aukenee alkutorven tai maiseman tavoin. Voimme nähdä teoksen rakennuksen sisäpuolella useista eri kulmista, jolloin kokemuksemme siitä muuttuu rakennuksessa liikkuessamme aivan kuin kulkisimme maisemassa. Talon ulkoapäin nähtynä teos taas linkittyy sekä kaupunkimaisemaan että Töölönlahden luontoon.
Kirsi Kaulanen on porvoolainen kuvanveistäjä, joka on opiskellut muun muassa Kankaanpään taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa, mistä hän valmistui Taiteen maisteriksi vuonna 2004. Kaulasen teoksia on sekä Helsingin taidemuseon että Suomen valtion kokoelmissa. Hän voitti Helsingin musiikkitalon julkisen taiteen kilpailun 1. palkinnon 2010.
FT Juha-Heikki Tihinen